Keramické nože a broušení

Keramické nože vydrží při správném používání několik let jako nové a ostré i bez broušení. Jak se tedy ke keramickým nožům správně chovat, aby nám vydržely ostré co možná nejdéle?

Běžné používání

Osvědčily se postupy, které používají šéfkuchaři automaticky, ovšem v domácnostech je takovéto zacházení s noži spíše výjimkou. Pojďme si tedy říct několik dobrých zásad.

Krájení

Keramické nože a krájení

Nikdy nekrájejte na tvrdém povrchu, nepožívejte nůž k páčení a řezání kostí a zmrzlých potravin. Pro každý typ potraviny se hodí jiný typ nože, pokuste se tedy naučit používat jednotlivé velikost a tvar nožů pro krájení potravin, pro které jsou určeny. Nejenže nebudete nože nevhodně namáhat, ale také sobě ušetříte mnoho práce.

Mytí

Jednoznačně nejlepší je každý nůž ihned po použití opláchnout či omýt a ihned vrátit zpět do stojánku. Nejenže budete mít čistý nůž s minimální námahou vždy po ruce, ale také zabráníte tomu, aby se čepel dostávala u volně položeného nože na lince do kontaktu s jinými předměty, čímž by se mohla tupit, nebo aby spadla na zem, kde by se mohla naštípnout. Mytí v myčce je ovšem možné, je však potřeba dbát na to, aby se čepel nedostala v myčce do kontaktu s jinými předměty. Také je potřeba vzít v úvahu, že střenka může působením mycího prostředku měnit vzhled.

Broušení

Nikdy se nepokoušejte brousit keramické nože vlastními silami. Na internetu lze nalézt zkušenosti několika uživatelů, kteří se o to pokusili. Nikdy však nedosáhli uspokojivého výsledku. Keramické nože však není možné vzít ani do nožířství, které nejsou vybaveny speciálními diamantovými kotouči. Keramické nože je tedy nutné k nabroušení vždy poslat do specializovaného servisu, či přímo výrobci, avšak při správném zacházení, by to nemělo být potřeba častěji, než jednou za několik let.