Keramické nože - hlavní výhody
Materiál - oxid zirkonia - který se využívá pro výrobu keramických nožů má mnoho výhod, které při správném používání jednoznačně převyšují nevýhody. Výhody, které mají keramické nože můžeme shrnout následovně:
Keramické nože se nemusí brousit, protože se netupí!
Pokud keramické nože používáte v souladu s doporučeními, zůstanou velmi ostré po dobu několika let. Jakékoliv přebrušování v domácích podmínkách je tak zcela zbytečné a navíc díky velmi tvrdému materiálu je kvalitní nabroušení v domácích podmínkách nemožné.
Keramické nože neničí vitamíny!

Klasické kovové nože vytvářejí při styku s vodou, obsaženou např. v ovoci, zelenině a mase elektrický článek. Tento malý elektrický článek však dokáže velmi rychle zničit velké množství vitamínů a zdraví prospěšných enzymů, a to údajně ve větším množství, než vroucí voda. Keramické nože jsou z tohoto pohledu zcela neutrální.
Keramické nože jsou tvrdé jako diamant!
Oxid zirkonia, ze kterého se keramické nože vyrábějí, jsou na stupnici tvrdosti opravdu těsně za diamantem. Právě tato tvrdost dává keramickým nožům uvedené přednosti.
Na keramické nože se potraviny nelepí!
Přilnavost krájecí části keramického nože je opravdu mnohem nižší, oproti klasickému noži. Z tohoto důvodu je krájení takových potravin, jako jsou vajíčka, rajčata a sýry podstatně komfortnější.
Keramické nože jsou lehké!
Nízká váha je další výhodou oproti klasickým nožům. Keramické nože jsou navíc (ovšem stejně jako drahé ocelové nože) vyvážené, díky přesně umístěnému těžišti. Také tato vlastnost zvyšuje komfort přípravy potravin.
Keramické nože nezanechávají pachuť ocele!
Jsou lidé, kteří pociťují po krájení ocelovými noži určitou pachuť, která může být způsobena jak vlastním materiálem, tak také proběhlou elekrolýzou (viz bod o ničení vitamínů). Keramické nože žádnou pachuť nezanechávají.
Keramické nože - nevýhody
Samozřejmě, že ani takový materiál, jako je oxid zirkonia není nezničitelný. Při správné údržbě a se správným stylem práce s keramickými noži jsou nevýhody zanedbatelné.
Keramické nože jsou křehké
To je pravda. Nepředstavujte si ale, že nože jsou křehké jako sklenice. Samozřejmě, že při běžné práci se vám nůž nezlomí. Křehkost se projeví např. při pádu na tvrdou dlažbu, kdy se může odloupnout špička. Pokud Vám tedy nože často padají z rukou na zem, pak Vám keramické nože spíše nedoporučujeme. Kus ostří můžete však vylomit také např. při řezání kostí, avšak pro tuto činnost nejsou tyto nože určené. Pozor dávejte také na podložku, na které krájíte - nesmí být skleněná, ideální je dřevo, či plast.
Keramické nože se nedají brousit
Toto pravda není. Keramické nože pouze nedokážete kvalitně nabrousit v domácích podmínkách a na přebroušení je musíte zaslat výrobci. Pokud však keramické nože používáte v souladu s doporučeními uvedenými na těchto stránkách, nemusíte mít strach, nože vám vydrží báječně ostré několik let.
Keramické nože se nedají mýt v myčce
To je velké nedorozumění. Mycí program, ani použité mycí prostředky nemají na pokles kvality ostří ani keramický materiál žádný vliv. Pouze u některých nožů může dojít ke vizuálním změnám na rukojeti, což je však závislé na použitém materiálu střenky.